Circulair watergebruik in de buitengebieden – Toekomst voor decentrale waterzuiveringsinstallaties


Nu Nederland kampt met waterschaarste en de gevolgen van klimaatverandering, is de behoefte aan innovatieve waterbeheeroplossingen nog nooit zo urgent geweest. In het buitengebied, waar traditionele rioleringssystemen vaak ontbreken, biedt een combinatie van drukriolering met decentrale zuivering, IBA’s en hergebruik wellicht een veelbelovende oplossing.
Door een sector-overstijgende samenwerking in de gehele waterketen ontstaat een nieuwe manier van denken die bijdraagt aan de ontwikkeling van toekomstgerichte oplossingen voor ons water- en bodemsysteem.


Met afvalwater- en infrastructuuroplossingen (Kanters BV), besturing en IOT systemen (Rational Solutions), sensoren (OptiSenseData) en dataprocessing (Datacation) komen de technieken samen om een monitoring- en controlesysteem te ontwikkelen. Een systeem gericht op verantwoord en duurzaam circulair watergebruik in het buitengebied.

Samen met Kanters BV en Datacation leveren wij sensoren voor een beter inzicht in het gehele proces. Verder is Ad Vlems (Positive Impact Promotor) betrokken vanuit Ecodorp Boekel. Hier vindt de eerste uitrol van het project plaats en worden demonstraties gegeven.


Onze projectdoelstellingen zijn:

  • Het afvalwater in IBA’s circulair en betrouwbaar maken.
  • Voorkomen dat vervuiling uit IBA’s in het oppervlaktewater terechtkomt, waardoor dit water
  • bruikbaar blijft voor landbouw en drinkwater.
  • Het inzetten van IBA’s voor grotere clusters om drukrioolsystemen (deels) af te koppelen.
  • Het ontwikkelen en demonstreren van een monitoring- en controlesysteem van IBA’s.
  • Het opzetten van een proeftuin- en demonstratielocaties voor kennisdeling.
  • Met geavanceerde sensoren en dataverwerking zal het nieuwe systeem gemeenten en waterschappen in staat stellen proactieve maatregelen te nemen tegen watervervuiling.


Kijk voor meer informatie op onze projectwebsite.