Om de bevolking ook in de toekomst ten tijde van droogte van voldoende schoon drinkwater te kunnen blijven voorzien, moet het Nederlandse watersysteem flink op de schop. De manier waarop mensen over water denken moet daarbij veranderen. Neem bijvoorbeeld regenwater: het systeem is er nu op ingesteld om hemelwater zo snel mogelijk te lozen op oppervlaktewater, terwijl het ook goed gebruikt zou kunnen worden voor infiltratie en allerlei doeleinden waarvoor nu onnodig drink- of grondwater wordt ingezet, bijvoorbeeld voor beregening van sportvelden, het spoelen van toiletten of voor het wassen van kleding. Om dit veilig te kunnen doen mag het water echter niet vervuild zijn. Tijdens het afstromen, door overstorten van het vuilwaterriool, of door lozingen van vervuilende stoffen kan het water in het hemelwaterriool vervuild raken. Het ontbreekt op dit moment aan een systeem waarmee de kwaliteit van dit water snel en effectief gemonitord kan worden, waardoor het nu nog nauwelijks wordt hergebruikt.
Doel van het project
Het RAINsense project wil daar verandering in brengen. In dit project ontwikkelt OptiSenseData samen met de partners i-Sago, iReckon, 2M Engineering en Waterprof een gebruiks- en beslissingsondersteunend realtime meetsysteem waarmee de kwantiteit en kwaliteit van water in het hemelwaterriool gemeten kan worden. Wanneer de kwaliteit goed is kan het water geïnfiltreerd worden of worden opgeslagen voor hergebruik, waarmee onnodig gebruik van grond- en drinkwater wordt teruggebracht. Daarnaast kan met behulp van het meetsysteem een eventuele bron van de vervuiling opgespoord worden, en kan deze worden aangepakt zodat toekomstige vervuiling voorkomen wordt.
Dat laatste aspect zijn we nu aan het testen met de kleinste sampler die er op de markt is. Samen met Maxx GmbH en Avallo Advies bv hebben wij onlangs de “mini sampler” geïnstalleerd op een proeflocatie in Waalwijk. Hier kijken we samen met regenmeter van AgroExact naar effecten van piekbuien en gaan de data van waterkwaliteitsensoren combineren om een algoritme op te zetten wanneer verstoringen in de omgeving een trigger zijn voor de monstername.
Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Unie.